Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Χρόνια πολλά στην Καλαμάτα!

                                                                                                                                          02.02.2014



Χρόνια Πολλά στην Καλαμάτα μας. Σε αυτή την πανέμορφη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και απέκτησα τις ομορφότερες αναμνήσεις.
Η πόλη γιορτάζει την Υπαπαντή του Σωτήρος, όπου η εκκλησία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Όταν σκέφτομαι την Καλαμάτα, έρχονται όλες οι όμορφες αναμνήσεις που έχω περάσει εκεί και πραγματικά θεωρώ πως είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας (και όχι επειδή είναι πατρίδα μου).
Συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, που μπορείς να κάνεις μπάνιο στην παραλία έχοντας για θέα το βουνό και αν θελήσεις να βρεθείς στον Ταΰγετο, απέχεις μόνο ένα 50λεπτο.

Ιστορική Αναδρομή

Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από τον Όμηρο όπου την αναφέρει ως Φαρές, μια αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της Καλαμάτας. Αργότερα, αναφέρεται πως ήταν υπό λακωνική κυριαρχία και απελευθερώθηκε τον 4 αιώνα π.Χ από τους Θηβαίους.

Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της πόλης ήταν η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Μαυρομιχάλης, Παπαφλέσσας (και άλλοι) μπήκαν στην πόλη ως απελευθερωτές. Συμμετείχαν στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων (μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα που σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί σύμβολο της πόλης) όπου και ευλογήθηκε η επαναστατική σημαία. Από την Καλαμάτα ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821.

Το Σεπτέμβρη του 1986 η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές και θύματα από δύο ισχυρούς σεισμούς. Παρόλα αυτά η πόλη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα από αυτή την καταστροφή.


Σημερινή Καλαμάτα

Η Καλαμάτα θεωρείτε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα, με τον πληθυσμό της στους 66.359 κατοίκους. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, το καλοκαίρι σε clubs & beach bars δίπλα στη θάλασσα και στη Βέργα (προάστιο της Καλαμάτας) όπου υπάρχουν πανέμορφα bar & club με καταπληκτική θέα τη θάλασσα και την πόλη.
Η Καλαμάτα έχει ΤΕΙ, σχολές Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και διεθνές αεροδρόμιο όπου πρόσφατα γυρίστηκε και η πρώτη σκηνή της ταινίας: Before Midnight !
Είναι γνωστή για το λάδι και τις ελιές της καθώς και για τα μαντήλια (μαντήλι καλαματιανό που λέει και το τραγούδι). Ακόμα έχει σαν τοπικό γλυκό τις Δίπλες-τις οποίες προσωπικά λατρεύω- και το παστέλι. Μεταξύ μας είναι φημισμένη και για τη...φούντα, που από τη στιγμή που ήρθα εδώ πάνω στην Καστοριά, πολλοί δεν ήξεραν ούτε καν που πέφτει η πόλη αλλά ήξεραν όλοι για το συγκεκριμένο προϊόν (!!!)

Όσοι δεν την έχετε επισκεφτεί πραγματικά αξίζει να περάσετε έστω λίγες μέρες στην Καλαμάτα. Είμαι σίγουρη πως θα σας ικανοποιήσει με το παραπάνω...



































Αρκετές πληροφορίες αντλήθηκαν από: http://el.wikipedia.org



2 σχόλια:

  1. Χάρηκα που σε είδα στο δεύτερό μου ιστολόγιο το Kate's Dreamland και που είσαι και απο την Καλαμάτα που είναι πολύ αγαπημένη μου πόλη!οι φωτογραφίες σου πραγματικά απίστευτες..σε περιμένω και απο το ιστολόγιό μου που είναι σε κανονική ροή ποίησης και μουσικής(Kate's Cakebox) να με γνωρίσεις καλύτερα..καλό σου βραδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια;; Σ΄ άρεσε η Καλαμάτα; Πολύ χαίρομαι που το ακούω...
      Ναι αμέ θα περνάω μια βόλτα να τσεκάρω..Σ' ευχαριστώωω !! :)))

      Διαγραφή