Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σαν σήμερα το 1981, ο Bob Marley περνά στην αιωνιότητα



Ο τελευταίος ρασταφάρι, θάφτηκε με μία μπάλα, την κιθάρα του και ένα μπουμπούκι μαριχουάνας 

 



Λατρεύτηκε από εκατομμύρια ετερόκλητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εκθείασε τον έρωτα, τραγούδησε την απόλυτη αγάπη, μίλησε ανοιχτά για την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς. Ο Ρασταφάρι της reggae Bob Marley κατάφερνε να γοητεύει το κοινό σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν τραγουδούσε. Σαν σήμερα το 1981 ο μεγάλος τραγουδιστής θα περάσει στην αιωνιότητα, αφού ο καρκίνος που ξεκίνησε από μελάνωμα, θα εξαπλωθεί στα ζωτικά του όργανα. Ο Τζαμαϊκανός μύθος του θα ζει για πάντα ανάμεσά στις υπέροχες μελωδίες δεκάδων τραγουδιών. Παρακάτω θα βρείτε 10 πράγματα για τη ζωή του.




1.      Το πραγματικό όνομα του Bob Marley ήταν Nesta Robert Marley, ωστόσο άλλαξε το μεσαίο και το πρώτο όνομά του γιατί δεχόταν σχόλια για τον ανδρισμό του, αφού το Nesta στα μέρη του, ήταν κοριτσίστικο όνομα. Αυτό δεν ήταν το μόνο πράγμα που διαφέρει στο πιστοποιητικό γέννησής του. Ο Marley γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945, αλλά η μητέρα του καθυστέρησε να δηλώσει τη γέννησή του, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι επίσημα, γεννήθηκε στις 6 Απριλίου. 


2.      Από την ηλικία των τεσσάρων ετών ο Bob Marley μπορούσε να "διαβάσει το χέρι". Όταν η Cedella (μητέρα του Marley) το έμαθε από τους συγγενείς και τους γείτονες, το εξέλαβε ως αστείο. Ωστόσο αυτά που "διάβαζε" ο Marley στις παλάμες ήταν σχεδόν πάντα σωστά, γεγονός που είχε σοκάρει τη μητέρα του. Την εποχή που ο Marley ασχολούνταν ήδη με το τραγούδι και είχε μόλις επιστρέψει στο Kingston, μια γυναίκα του ζήτησε να διαβάσει την παλάμη της - εκείνος τότε απάντησε: «Δεν διαβάζω πια στο χέρι: τραγουδάω τώρα».
3.      Στο Kingston, ο Bob Marley ήταν γνωστός στους ντόπιους ως το «λευκό αγόρι». Αυτό οφείλεται στα μικτά χαρακτηριστικά που ήταν ορατά στο δέρμα του προσώπου του. Αυτό από τη μία έκανε τον Marley να αισθάνεται πολύ αποξενωμένος, αλλά από την άλλη τον βοήθησε να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, μετατρέποντας τον στον άνθρωπο που τελικά έγινε.
4.      Όταν ο Bob Marley πήγαινε στο σχολείο, λάτρευε τα μαθηματικά. Δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και σε νεαρή ηλικία σταμάτησε για να δουλέψει ως βοηθός οξυγονοκολλητή. Μετά από έναν επικίνδυνο τραυματισμό όμως, από ένα κομμάτι μετάλλου που μπήκε στο μάτι του, αποφάσισε να σταματήσει - προς όφελος όλου του κόσμου.
5.      Μετά τη σύλληψή του για κατοχή μαριχουάνας, ο τραγουδιστής πέρασε ένα μήνα στη φυλακή. Στη διάρκεια της παραμονής του πίσω από τα κάγκελα συναντήθηκε με πολλούς κρατούμενους με τους οποίους δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς. Αυτοί οι κρατούμενοι ήταν οι άνθρωποι που τον παρακίνησαν να γράψει τραγούδια με πιο πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο.
6.      Η δισκογραφική Tuff Gong ιδρύθηκε από τον Bob Marley. Ονομάστηκε έτσι από το παρατσούκλι που είχε δώσει ο ίδιος στον εαυτό του. Η δισκογραφική διαθέτει πλέον μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηχογραφήσεων και στούντιο στην Καραϊβική.
7.      Ο Bob Marley ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τις ερωτικές του σχέσεις με πολλές, πολλές, πάρα πολλές γυναίκες. Αρκετές από αυτές, έφεραν τα παιδιά του στον κόσμο (συνολικά 11 - 10 δικά του και 1 υιοθετημένο). Ο ίδιος είχε μια χαρακτηριστική άτακα που έλεγε σε κάθε υποψήφια ερωμένη του: "Yuh wan have ma baby?" Προφανώς έπιανε.
8.      Από τη στιγμή που ο Bob Marley έγινε επιτυχημένος και άρχισε να κερδίζει πολλά χρήματα, στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος με αρκετούς ανθρώπους. Έχοντας μεγαλώσει σε μια φτωχή οικογένεια στην Τζαμάικα ήξερε πόσο δύσκολο ήταν να τα βγάλει κανείς πέρα. Αποφάσισε να αγοράσει σπίτια για τους φίλους και τους γνωστούς του ενώ υποστήριξε οικονομικά πολλές οικογένειες φτωχών στην Τζαμάικα.
9.      Ένας τραυματισμός στο ποδόσφαιρο το 1977, οδήγησε τους γιατρούς να ανακαλύψουν ένα κακόηθες μελάνωμα στο δάχτυλο του ποδιού του. Οι γιατροί του πρότειναν να ακρωτηριάσουν το δάχτυλο για να σωθεί η ζωή του, αλλά εκείνος αρνήθηκε για θρησκευτικούς λόγους (είχε ασπαστεί τον ρασταφαριανισμό). Ο καρκίνος στη συνέχεια εξαπλώθηκε και τελικά προκάλεσε το θάνατό του.
10.      Την εποχή που ο θρύλος της μουσικής ήταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου, εξέφρασε την επιθυμία να πεθάνει στη Τζαμάικα. Δυστυχώς όμως, στο ταξίδι του από την Γερμανία προς τη Τζαμάικα, δεν τα κατάφερε και απεβίωσε στο Μαϊάμι. Θάφτηκε τελικά στα πάτρια εδάφη μαζί με μια μπάλα ποδοσφαίρου, τη Gibson Les Paul κιθάρα του, και ένα μπουμπούκι μαριχουάνας. Η ημερομηνία γέννησής του (6 Φεβρουαρίου 1945) τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα. 


 Πηγή: lifo.gr


2 σχόλια: