Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

“Σας παρακαλώ, έχετε να μου δώσετε 1 ευρώ και 10 λεπτά για το εισιτήριο για να πάω στο ΤΕΙ;”




Δευτέρα μεσημέρι στο κέντρο του Ηρακλείου. Το θερμόμετρο στους 35 βαθμούς Κελσίου. Περπατάω γρήγορα για να βρω σκιά.

Με πλησιάζει δειλά – δειλά ένα νεαρό παιδί, καλοντυμένο, καθαρό και ευγενέστατο. Από την προφορά του καταλαβαίνω ότι δεν είναι από την Κρήτη.

“Συγγνώμη για την ενόχληση. Σας παρακαλώ έχετε να μου δώσετε 1 ευρώ και 10 λεπτά για το εισιτήριο για να πάω στο ΤΕΙ;”
“Κάνει πολύ ζέστη σήμερα για να περπατήσω”.

 Η πρώτη μου σκέψη είναι: “Tι θέλει μεσημεριάτικα ο χριστιανός;”, η δεύτερη “πέφτει δούλεμα” και η τρίτη: “θα του τα δώσω”.

Του δίνω ένα δίευρω.

Με την ίδια ευγένεια και ένα πεντακάθαρο βλέμμα με ευχαριστεί. Μου κέντρισε την περιέργεια.
Ξεχνάω κούραση και ζέστη και τον ακολουθώ.

Πάει στη στάση και βγάζει εισιτήριο, και βάζει τα ρέστα στην τσέπη. Το λεωφορείο για το ΤΕΙ έρχεται και επιβιβάζεται. Ένιωσα ντροπή.

Γιατί ήταν ένα πολύ ευγενικό παιδί,
γιατί μου έλεγε αλήθεια,
γιατί σπουδάζει και δεν έχει λεφτά ούτε για λεωφορείο,
γιατί στις Βρυξέλλες κάτι χρυσά αμειβόμενοι χαρτογιακάδες επιμένουν για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και κάποιοι ντόπιοι το θεωρούν απόλυτα φυσικό,
γιατί η ανθρωπιά μας με την κρίση όλο και μειώνεται.

Έβλεπα το λεωφορείο να απομακρύνεται και ένιωσα ξανά ντροπή.

Και η ζέστη έγινε πραγματικά αφόρητη…

Πηγή: agonaskritis.gr

2 σχόλια:

  1. Είναι πραγματικά απαράδεκτο το ότι η δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση των φοιτητών δεν είναι κάτι αυτονόητο.
    Στην Κομοτηνή υπάρχει ένα ξεχωριστό λεωφορείο για την Πανεπιστημιούπολη που είναι απολύτως δωρεάν για τους φοιτητές. Σε πόλεις σαν τη δική μου, όμως, ενσωματώνουν το ΤΕΙ στη γραμμή που περνάει από τις εκεί κατοικημένες περιοχές. Κάτι που εκτός από πανάκριβο για τους φοιτητές, είναι εξαιρετικά άβολο και για εμάς που μένουμε σε εκείνες τις περιοχές, καθώς τις ώρες αιχμής στοιβιαζόμαστε κυριολεκτικά σαν σαρδέλες μέσα στο λεωφορείο(ή περιμένουμε πενήντα ώρες μέσα στο ψοφόκρυο πότε θα φτάσει το γεμάτο λεωφορείο ή το επόμενο που θα είναι άδειο).
    Σίγουρα, όμως, οι κάτοικοι της περιοχής είναι το τελευταίο ζήτημα σε αυτή την προβληματική κατάσταση. Το θέμα είναι ότι δε γίνεται να είσαι φοιτητής και να πληρώνεις για να πας στη σχολή σου.
    Καλύτερα για όλους είναι να μπει μια γραμμή μόνο για τα ΤΕΙ που να έχει 3-4 συγκεκριμένες στάσεις(στην Κομο πχ είναι 3 στην πόλη -παλιά νομική που είναι 3 σχολές και η κεντρική λέσχη σίτισης, παλιά πρυτανεία που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο(επίσης πολλοί φοιτητές μένουν εκεί πχ η υποφαινόμενη), εμπορικό κέντρο όπου βρίσκονται οι παλιές εστίες- και μετά γύρω στις 4-5 στην Πανεπιστημιούπολη) ώστε να χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο στους φοιτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κομοτηνή έχω να πω πως είναι η πιο πρωτοποριακή φοιτητική πόλη της Ελλάδας. Και εγώ αυτή την άποψη έχω. Δεν θα έπρεπε οι φοιτητές να πληρώνουν τις αστικές μετακινήσεις. Και αντί να κοιτάξουμε να λύσουμε αυτό το θέμα, βάζουμε δωρεάν μετακινήσεις σε άλλους (έμαθα πρόσφατα ότι οι αστυνόμοι δεν πληρώνουν cent στη μετακίνηση) που πληρώνονται κανονικά !

      Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

      Διαγραφή