Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

«Η Μεσσηνία στα καλύτερά της»



Η θέα από το κάστρο της Πύλου. Το απόλυτο τιρκουάζ των νερών της Βοϊδοκοιλιάς. Το ηλιοβασίλεμα όπως φαίνεται από το παλάτι του Νέστορα. Οι δεκαπέντε γαλάζιες λίμνες κάτω από τα γιγάντια πλατάνια του Πολυλίμνιου. Τα χρωματιστά μωσαϊκά της Αρχαίας Μεσσήνης. Οι φαντασμαγορικοί καταρράκτες της Νέδας. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες (και σελίδες) να απαριθμούμε τις ωραιότερες εικόνες της Μεσσηνίας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι της αξίζει ένα χορταστικό αφιέρωμα… στα καλύτερά της. 

Top-5 «βάσεις» για το ταξίδι σας.
 
Η Καλαμάτα: Η ομορφότερη πιθανότατα πόλη της Πελοποννήσου έχει κάτι για όλους. Και ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο γεμάτο πλακόστρωτα σοκάκια και νεοκλασικά αρχοντικά, και μια υπέροχη παραλιακή περαντζάδα, και ένα κάστρο ιδανικό για εξερευνήσεις, και εξαίσιες γεύσεις και νυχτερινή ζωή. 




Η Πύλος: Αμφιθεατρικά κτισμένη πάνω από τον ομώνυμο κολπίσκο, με τα λευκά της κτίρια να στολίζονται από κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η Πύλος αποπνέει ένα άρωμα απόλυτα νησιώτικο. Ουζάκι και μεζέδες κάτω από τα πλατάνια στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, εξερευνήσεις στο οθωμανικό Νιόκαστρο με τη φανταστική θέα στη θάλασσα, και βαρκάδες μέχρι τη Σφακτηρία, είναι τα δυνατά χαρτιά της διαμονής σας εδώ. 


Η Κυπαρισσία: Ένα γραφικό λιμανάκι με πολύχρωμες ψαρόβαρκες και ωραία ταβερνάκια που σερβίρουν ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα. Και μια υπέροχη παλιά πόλη, που μοιάζει να κρέμεται πάνω από την θάλασσα, με το κάστρο, τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόκτιστα σοκάκια της. Ανάμεσά τους, ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός προσφέρεται για γοητευτικές φωτογραφίες –ήταν ο τελευταίος σταθμός της γραμμής της Πελοποννήσου, κι αυτό από μόνο του τού προσδίδει μια ακαταμάχητη αίσθηση τερματισμού. 

 
Η Καρδαμύλη: Απόλυτα πέτρινο χωριουδάκι-κόσμημα, στη μεσσηνιακή πλευρά της Μάνης, που το Χόλιγουντ έκανε πέρυσι παγκοσμίως διάσημο μέσα από τα πλάνα του Before Midnight. Διαθέτει, εκτός από καρτποσταλικά πετρόχτιστα αρχοντικά και ήσυχα λιθόστρωτα καλντερίμια, και μια παραλία με λευκά βότσαλα, και ένα ταβερνάκι που λέγεται Ελιές, το οποίο συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μας μεσσηνιακές διευθύνσεις για φαγητό.






Η Κορώνη και η Μεθώνη: Πηγαίνουν σχεδόν παντού… πακέτο, σαν τις Δυο Πόλεις του Παραμυθιού του Ντίκενς. Δύο βενετσιάνικα κάστρα, το ένα στην κορυφή της πιο νησιώτικης Κορώνης, και το άλλο –μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο– στο σημείο όπου η Μεθώνη ακουμπά στη θάλασσα. Δύο ήσυχες, όμορφες θαλασσινές πολιτείες, και πολλοί διαδοχικοί κολπίσκοι να φιλοξενούν τις υπέροχες παραλίες ανάμεσά τους. 


Top-5 προορισμοί για εξερευνήσεις 

Η Νέδα: Το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας με θηλυκό όνομα διασχίζει ένα παραμυθένιο φαράγγι στολισμένο με καταρράκτες-χάρμα οφθαλμών. Η διαδρομή στα ειδυλλιακά του μονοπάτια είναι εύκολη και για τους λιγότερο εξοικειωμένους με την πεζοπορία. 


Η Αρχαία Μεσσήνη: Η πιο πρόσφατη υποψηφιότητα της Πελοποννήσου για την λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένας φαντασμαγορικός –όσο και τεράστιος– αρχαιολογικός χώρος με το δικό του αρχαίο θέατρο και στάδιο, κρήνες και εκπληκτικά σωζόμενα χρωματιστά μωσαϊκά. Λειτουργεί μέχρι τις 20.00 το βράδυ, είναι απαλλαγμένος από τα πλήθη που μας χαλούν λίγο από το τοπίο στους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους. 


Το ανάκτορο του Νέστορα:
Ο σοφός βασιλιάς της Πύλου, που συμβούλευε τον Αγαμέμνονα στον Τρωικό Πόλεμο, έμενε σε ένα ανάκτορο με φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα, στη θέση Άνω Εγκλιανός, ακριβώς στη μέση της διαδρομής από την Πύλο στην Κυπαρισσία. Το άγνωστο εν πολλοίς παλάτι του είναι το μοναδικό μυκηναϊκό ανάκτορο που σώζεται σε καλή κατάσταση. 


 

Το Πολυλίμνιο: Δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες, βγαλμένες από την φαντασία των ζωγράφων της Αναγέννησης –άλλες πλαισιωμένες από μεγάλους καταρράκτες, άλλες μικρές πισίνες στις οποίες καταλήγουν τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι. Αυτό το μαγικό μέρος θα το βρείτε κοντά στο χωριό Χαραυγή, στα μισά περίπου του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου. 


 
Το Ψάρι: Έχει η Μεσσηνία ορεινά χωριά; Και πολύ όμορφα μάλιστα! Το Ψάρι είναι ένα από αυτά, με τα πέτρινα σπιτάκια του και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές τους να αγναντεύουν τον καταπράσινο μεσσηνιακό κάμπο από υψόμετρο 400 μέτρων. Εδώ θα βρείτε και έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς ξενώνες της περιοχής. 


Top-3 πρώτες βουτιές

Η Βοϊδοκοιλιά: Απόλυτα τιρκουάζ νερά, σχεδόν λευκή άμμος. Σαν αυτά να μην ήταν αρκετά για να ολοκληρωθεί η εικόνα της τέλειας παραλίας, η Βοϊδοκοιλιά έχει επίσης το τέλειο κυκλικό σχήμα και τους αρχαιολογικούς χώρους στα δύο λοφάκια της, που της χαρίζουν τον τίτλο του προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος την απαλλάσσει από την επέλαση του πλαστικού που λέγεται ομπρέλες και ξαπλώστρες. Πόσο πιο κοντά στον παράδεισο μπορείς να φτάσεις;


Η Φοινικούντα: Τεράστια, χρυσαφένια αμμουδιά που συγκεντρώνει το καλοκαίρι στα camping της ένα πολυσυλλεκτικό mix’n’match οικογενειών, στελεχών που ονειρεύονται το τριήμερο που θα καταφέρουν να κλείσουν το κινητό τους και εικοσάρηδων που δεν είχαν λεφτά για room-to-let. Τα νερά της παραμένουν υπέροχα, και αυτή την εποχή η καρτποσταλική ομορφιά της δεν χαλάει από τον συνωστισμό. 


Ο Φονέας: Γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα, φουντωτά δέντρα να προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους, και επιβλητικά βράχια να «κορνιζάρουν» όλο αυτό το παραδεισένιο σκηνικό. Θα το βρείτε λίγο μετά την Καρδαμύλη, στο δρόμο προς Αρεόπολη. 

 
Πηγή: www.in2life.gr

2 σχόλια: