Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η «Gallerie των δρόμων» στην Καλαμάτα

Το graffiti, η λαϊκή τέχνη των δρόμων, άλλοτε παράνομη, επαναστατική με ή χωρίς ουσία, mainstream ή εναλλακτική, αποτελεί το δημιουργικό ξέσπασμα αφανών κυρίως καλλιτεχνών. Παρεμβαίνοντας στο αστικό τοπίο με σπρέι και φαντασία, το street art δημιουργεί ολοκληρωμένα έργα τέχνης, αναπόσπαστα από το φυσικό περιβάλλον, απαλλαγμένα από επεξηγήσεις, αναλύσεις και κριτικές, δίχως το άγχος της αναγνώρισης ή της διαχρονικότητας.

 Μια καθαρή μορφή τέχνης με τη δικιά της γλώσσα, μετατρέπει την πόλη σε έναν ατελείωτο καμβά, που σχεδόν επιθετικά σε κάνει να το προσέξεις. Απαθανατίσαμε σημεία και έργα από τα graffiti της Καλαμάτας και σας δίνουμε μία γεύση από την “Gallerie των δρόμων”…















Πηγή: kalamatain.gr

14 σχόλια:

  1. Τέτοιου είδους γκράφιτι μου αρέσουν πολύ, τα θεωρώ μια μορφή μοντέρνας τέχνης..
    Υπήρχε κάποτε ένα γκράφιτι στο κέντρο της Καβάλας που απεικόνιζε ψάρια διαφορετικού μεγέθους σ' έναν κύκλο. Ξεκινούσε μ' ένα μικρό ψαράκι -σαν μαρίδα- που ένα μεγαλύτερο του δάγκωνε την ουρά. Τα ψάρια ολοένα και μεγάλωναν ώσπου ο κύκλος κατέληγε σ' έναν καρχαρία. Κι εκεί γινόταν η μεγάλη ανατροπή! Γιατί το μικρότερο ψαράκι -η μαρίδα, όπως το λέω εγώ- δάγκωνε την ουρά του καρχαρία!
    Δυστυχώς εκείνο το γκράφιτι το κάλυψαν μετά από χρόνια μ' ένα άλλο -επίσης καλλιτεχνικά ζωγραφισμένο, αλλά όχι τόσο υπέροχα συμβολικό, όπως αυτό.

    Το πρόβλημα αρχίζει όταν ο κάθε "δήθεν επαναστάτης έφηβος" παίρνει ένα σπρέι και γράφει τη βλακεία του σ' έναν τοίχο, έτσι για να λέει ότι έδωσε τη δική του γροθιά στο κατεστημένο. Όταν ρυπαίνουν -με όλη τη σημασία της λέξης- τους τοίχους με γκράφιτι κενών περιεχομένου κι άνευ αιτίας -και αξίας- ύπαρξης. Γιατί κάτι γκράφιτι τύπου "κατσαριδάκι μου σε αγαπώ 04/07/12" τα θεωρώ όχι απλά σαχλά -τα θεωρώ ρύπους.
    Επίσης, θεωρώ απαράδεκτο να κάνουν γκράφιτι σε ιστορικά -διατηρητέα- κτίρια(στην Καβάλα έχουμε πολλά πανέμορφα νεοκλασικά). Βέβαια, οι "ένοχοι" τέτοιων γκράφιτι είναι εκείνοι που εμπίπτουν στη 2η κατηγορία, που κάνουν γκράφιτι απλά και μόνο για να λερώσουν τοίχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γκράφιτι που περίγραψες ακούγεται υπέροχο!

      Ακριβώς. ΥΠάρχουν άνθρωποι (όπως ο συγκεκριμένος που λατρεύω να ανακαλύπτω καινούρια του δημιουργήματα) που φτιάχνουν πραγματικά θαύματα. Γκράφιτι πανέμορφα που στολίζουν και ομορφαίνουν τους τοίχους. Τώρα οι "βλακείες" του στυλ γράφω απλά για να φανεί το όνομα μου και για να πω τη δική μου βλακεία είναι απλά σκουπίδια, που ρυπαίνουν το χώρο.

      Διαγραφή
    2. Ήταν τέλειο!!! ❤
      Και δυστυχώς δε μπορώ να βρω πουθενά καμιά φωτογραφία -βέβαια ποιος ήξερε ότι θα μας το "στερήσουν";;


      Ακριβώς! Αυτοί που κάνουν τόσο καλλιτεχνικά γκράφιτι επιλέγουν να ζωγραφίζουν σε τοίχους που δεν έχουν κάποια ανώτερη αξία. Ποτέ δεν είδα τέτοιου είδους γκράφιτι πχ σε νεοκλασικό...

      Διαγραφή
    3. Κρίμα πάντως που το κάλυψαν. Πολύ κρίμα!


      Ναι...Γιατί κάνουν ότι κάνουν για να ομορφύνουν κάποιον τοίχο που δεν έχει δική του ομορφιά.....

      Διαγραφή
    4. Ναι ρε συ..τώρα έχει τη μούρη ενός τύπου(που δεν έχω ιδέα ποιος είναι) :Ρ
      Φέρτε μας τα ψαράκια μας πίσω ρεεε
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    5. Χαχαχαχαχαχαχ..Ας βγει να το σβήσει αυτός που έφτιαξε τα ψαράκια και έσβησαν το δικό του....να τα ξανακάνει!!! χαχαχχαχαα

      Διαγραφή
    6. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα να μια καλή λύση!
      Δεν ξέρω και πόσο χρονών μπορεί να είναι τώρα αυτός ρε συ! Τα ψαράκια ήταν εκεί από τη δεκαετία του 90 τουλάχιστον(εγώ το θυμάμαι εκεί από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού -δεν μπορώ να το θυμηθώ "καινούριο")! :Ρ
      Γύρω στο 2007 ήταν, νομίζω, όταν το "χάσαμε"

      Διαγραφή
    7. Πω πω ρε συ...τόσα χρόνια και πήγαν και το κάλυψαν; τόσοι τοίχοι πάνω σ' αυτό βρήκαν;

      Διαγραφή
    8. Ναι ρε συ! Τόσοι τοίχοι στην Καβάλα, τα ψαράκια έπρεπε να καλύψουν! Σου μιλάω για μια δεκαετία τουλάχιστον! Και σε άκρως κεντρικό σημείο! Δε γίνεται να κατέβεις κέντρο -κυρίως με λεωφορείο- και να μην το δεις!!!
      Ήταν λες κι έχασα ένα κομμάτι του εαυτού μου(φαντάσου τώρα παιδάκι δημοτικού και να νιώθω από τότε το συμβολισμό του.....!)

      Διαγραφή
    9. Πω ρε συ...κρίμα να το καλύψουν τέτοιο σχέδιο. Αμάν και αυτοί. Δεν μπορούσαν να βρουν άλλο σημείο;

      Διαγραφή
    10. Ό,τι να 'ναι ρε συ! Ας περίμεναν τουλάχιστον να αρχίσει να φθείρεται... Τι να πω

      Διαγραφή
    11. Είπαμε, μερικοί έχουν καλαμπόκι στο κεφάλι τους αντί για μυαλό χαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    12. Χαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχα.....Έτσι έτσι! :P

      Διαγραφή