Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μεσσηνία: ήξερες ότι… ;



Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Ουγκώ, ο Βιβάλντι, ο Ρίτσος, ο Παλαμάς, ο Καζαντζάκης, ο Στράους και ο Πάτρικ Λη Φέρμορ; Εκ πρώτης όψεως, σκέφτεται κάποιος ότι δεν υπάρχει κάτι που να συνδέει αυτές τις προσωπικότητες. Κι όμως υπάρχει… και αυτό το κάτι είναι η Μεσσηνία. Ο τόπος αυτός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πεζογράφους, μουσικούς, ποιητές και πολλούς άλλους εκπροσώπους των τεχνών και των γραμμάτων.

 


1. Ο Βίκτωρ Ουγκώ έχει γράψει το ποίημα “Ναυαρίνο”;

Το ποίημα είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη ναυμαχία και εκδόθηκε με τη συλλογή Les Orientales-οι Ανατολίτες, το 1828, μαζί με τα ποιήματα “Ενθουσιασμός” (Enthousiasme), “Κανάρης (Canaris)”, “Λαζάρα (Lazzara)”, καθώς και το μεταφρασμένο από τον Κωστή Παλαμά ποίημα με τίτλο “Ελληνόπουλο (L’enfant)”. Ο Βίκτωρ Ουγκώ ήταν γάλλος συγγραφέας , ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές και μυθιστοριογράφους που γνώρισε η ανθρωπότητα. Υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας, ύμνησε τον σκλαβωμένο ελληνισμό και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ρεύματος του ευρωπαϊκού φιλελληνισμού.

2. Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς γνωρίστηκαν στη Μάνη; 

Ο ήρωας του Καζαντζάκη “Αλέξης Ζορμπάς” δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του αλλά πρόσωπο που έζησε στην περιοχή της Μεσσηνίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης. Ήταν ο ήρωας της κινηματογραφικής ταινίας «Ζορμπάς», που το σενάριό της είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Ζορμπάς έζησε στη Μάνη εκμεταλλευόμενος τα ορυχεία της Πραστοβάς, κοντά στη Στούπα Μεσσηνίας. Ο Νίκος Καζαντζάκης τον γνώρισε εκεί και έτσι εμπνεύστηκε και έγραψε το παραπάνω έργο. Κάποια από τα λόγια του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα για τον Ζορμπά: “…κι ο Ζορμπάς με έμαθε να αγαπώ τη ζωή και να μην φοβάμαι τον θάνατο”.

3. Ο Στράους συνέθεσε την πόλκα “Ύμνος του Ναυαρίνου”;

Ο Γιόχαν Στράους, ο βασιλιάς του βιενέζικου βαλς, για τη γνωστή Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1827, συνέθεσε την παρτιτούρα “Ύμνος του Ναυαρίνου”, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εξυμνήσει το μεγάλο αυτό γεγονός, το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά την πιο μεγάλη νίκη των Μεγάλων Δυνάμεων και του Ελληνισμού εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συγκεκριμένη σύνθεση φέρει και τον τίτλο “Αναμνηστικό γκάλοπ”, τον οποίο έδωσε ο Μέττερνιχ, υπουργός των εξωτερικών της Αυστροουγγαρίας και ένας εκ των ιδρυτών της “Ιεράς Συμμαχίας”, για δικούς του, κυρίως πολιτικούς, λόγους. Ο Μέττερνιχ, άλλωστε, υπήρξε πολέμιος της ελληνικής επανάστασης.

4. Ο Κωστής Παλαμάς έγραψε το ποίημα “Ο δωδεκάλογος του γύφτου” εμπνευσμένος από πανηγύρι στην Κυπαρισσία;

Ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, έγραψε ένα από τα πλέον σημαντικότερα ποιήματά του “Ο δωδεκάλογος του γύφτου”, εμπνευσμένος μάλλον από πανηγύρι στην Κυπαρισσία, στην οποία και έζησε. Το 1882 παρέμεινε για οκτώ περίπου μήνες στην Κυπαρισσία όπου είχε διοριστεί έπαρχος ο αδελφός του Χριστάκης Παλαμάς. Το κτήριο στο οποίο έμεινε ο Κωστής Παλαμάς σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

5. Ο Αντόνιο Βιβάλντι έχει γράψει όπερα για τη Μεσσηνία; 

Ο  Αντόνιο Βιβάλντι, ο Ιταλός συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού, έγραψε το έργο “L’Oracolo in Messenia-Το Μαντείο στη Μεσσηνία”, το 1738. Τη συγκεκριμένη όπερα εμπνεύστηκε από την ιστορία και τη μυθολογία της περιοχής. Το έργο αναβίωσε ο συνθέτης, Fabio Biondi, και ανέβηκε στη Βιέννη το 2012, παρά την απώλεια των πρωτοτύπων.

6. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ είχε σπίτι στην Καρδαμύλη;

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ήταν διάσημος “ταξιδευτής” και συγγραφέας. Σε ηλικία 19 ετών ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έζησε σε διάφορες περιοχές της μεταξύ αυτών η Αθήνα, το Άγιο όρος, η Θράκη, η Μακεδονία, η Κρήτη αλλά και η Πελοπόννησος.  Αγάπησε τη Μεσσηνιακή Μάνη, απέκτησε σπίτι εκεί και έγραψε για αυτήν ένα από τα ωραιότερα βιβλία του: “Μάνη”. Μετά τον θάνατό του, η κατοικία του στην Καρδαμύλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη. Το σπίτι, όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φέρμορ, θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν.

7. Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε επίτιμος δημότης Κυπαρισσίας; 

Ήταν 17 Ιουνίου του 1987 όταν, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του τότε δημάρχου Κυπαρισσίας και του δημοτικού συμβουλίου, ανακηρύχθηκε ο ποιητής της ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος, επίτιμος δημότης  της πόλης.  Στην τελετή ο Ρίτσος απήγγειλε το ποίημά του “Ειρήνη” και έκλεισε την ομιλία του με τα παρακάτω λόγια: “Εδώ πέρα η κάθε πόρτα έχει πελεκημένο ένα όνομα κάτω από τρεις χιλιάδες χρόνια”.

Πηγή: kalamatain.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου