Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Γνωρίζοντας τον Χάρι Πότερ για πρώτη φορά




Ο Χάρι Πότερ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους φανταστικούς ήρωες. Η γνωριμία των θαυμαστών με τον μαγικό κόσμο του, έγινε το 1997. Ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο. Δεν άργησε καθόλου να γίνει γνωστό και πολύ σύντομα άρχισε να μεταφράζεται και να κυκλοφορεί σε πολλές χώρες.

Αν και έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε, είναι φυσικό να μην έχουν εξοικειωθεί όλοι με την ιστορία του και να μη γνωρίζουν λεπτομέρειες. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούν μερικοί λόγοι που καθιστούν αυτή τη σειρά βιβλίων και ταινιών τόσο σημαντική.

– Θεωρείται πλέον κλασσικό έργο της σύγχρονης εποχής., ανάγοντας τη συγγραφέα του, Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ, σε μια από τους σπουδαιότερες συγγραφείς των τελευταίων δεκαετιών.

– Η Ρόουλινγκ δημιούργησε έναν εξ ολοκλήρου καινούριο φανταστικό κόσμο, όπως έκαναν και οι Τόλκιν (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών/ Το Χόμπιτ) και Λιούις(Τα Χρονικά της Νάρνια).

– Υπάρχει μνημείο ενός καροτσιού με αποσκευές στον αληθινό σιδηροδρομικό σταθμό Κινγκς Κρος στο Λονδίνο. Επιπλέον, μπορούμε να δούμε από κοντά τα στούντιο, τα κοστούμια και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στις ταινίες. Με λίγα λόγια, θεωρείται σημαντικό τουριστικό σημείο και προτείνεται από τους τουριστικούς οδηγούς της Αγγλίας.

– Έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων επιστημονικών ερευνών. Πολλοί ερευνητές, φοιτητές και πανεπιστημιακοί μελετούν το έργο της. Μερικά σημεία της έρευνας είναι η φιλολογική σκοπιά, η φεμινιστική χροιά, η μελέτη των στερεοτύπων, η χρήση μυθολογικών και ιστορικών στοιχείων, κοινωνικά και ψυχολογικά φαινόμενα, πολιτιστικά και γεωγραφικά στοιχεία και πολλά άλλα. 

– Δεν ερευνάται απλά, αλλά και διδάσκεται ως αυτόνομο μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Durham. Οι φοιτητές γράφουν υποχρεωτικά εργασία για την προαγωγή τους στο μάθημα. 

– Ως έργο φαντασίας είναι αξιόλογο, καλοδουλεμένο και πολύ προσεκτικά δομημένο. Για κάποιον που εκτιμά την λογοτεχνία ή τον κινηματογράφο, είναι καλή επιλογή. Έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων και ανήκει στα best-seller και στα box-office αντίστοιχα.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι μερικοί μόνο από ένα μεγάλο σύνολο λόγων, για να παρακολουθήσει ή να διαβάσει κάποιος για πρώτη φορά τον Χάρι Πότερ. Δεν είναι τυχαία η σημασία που του έχει δοθεί και ούτε ότι τόσα χρόνια μετά ακόμα είναι σημείο συζήτησης. Γιατί ο χαριποτερικός κόσμος ήρθε για να μείνει.

Πηγή: thedailyowl.gr

6 σχόλια:

  1. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ <3
    ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ Durham ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΕΚΕΙ;;;;;;
    (έχω ήδη γράψει πολλές εργασίες στο μπλογκ μου επί του θέματος χαχαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχααχαχαχαχαχα θέλω πτυχίο με κατεύθυνση Harry Potter <3

      Διαγραφή
    2. Ναιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι ρε φίλη! Και μεταπτυχιακό και ντοκτορά! <3
      Βρήκα την κλίση μου..νομίζω η Παιδεία είναι έτοιμη να μου προσφέρει τις γνώσεις που αξίζω
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχα

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχα σε νιώθω απόλυτααα!!! <3

      Διαγραφή
    4. Το είπα και σε κάνα-δυο άτομα..νομίζω άνετα βάζουμε πούλμαν να πάμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα εκεί χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    5. Χαχαχαχα...Άνετα θα μαζέψουμε άτομα δεν υπάρχει περίπτωση!

      Διαγραφή