Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

23 χρόνια μετά, τα σχόλια του Kurt Cobain σχετικά με το βιασμό είναι πιο επίκαιρα από ποτέ

Από τη Λίζα επίσης προήλθε και το παρακάτω άρθρο, για τον πάντα επίκαιρο Kurt Cobain!


Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Kurt Cobain ως τον "πατέρα" του grunge, ή ως ένα ακόμη μέλος του τραγικού Club 27. Αλλά όταν οι Nirvana εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame τον περασμένο Απρίλη, και έπρεπε το συγκρότημα να παίξει με ένα νέο τραγουδιστή, εκείνοι δεν διάλεξαν κάποιο διάσημο grunge καλλιτέχνη να γεμίσει το κενό. Αντίθετα, τέσσερις από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές του rock and roll πήραν τη θέση του Kurt Cobain.
Αυτό αποκάλυψε στο κοινό κάτι που μόνο οι σκληροπυρηνικοί fans γνώριζαν για τον Cobain: Ήταν ένας ένθερμος φεμινιστής.

"Because I couldn't find any friends, male friends that I felt compatible with, I ended up hanging out with the girls a lot", είχε πει μια φορά για τις σχολικές του αναμνήσεις σε μία συνέντευξη το 1993. "I just always felt that they weren't treated with respect. Especially because women are totally oppressed."
Λίγοι δημοσιογράφοι έδωσαν στον Kurt Cobain την ευκαιρία να μιλήσει σε συνεντεύξεις σχετικά με το φεμινισμό και τα γυναικεία θέματα. Αλλά όταν το έκαναν, εκείνος τους παρέδιδε μερικές από τις πιο ένθερμες σκέψεις — και μερικές από τις πιο επίκαιρες απόψεις του. Το 1991, σε μια συνέντευξη για το περιοδικό NME, ο Cobain μίλησε στον κόσμο για το πώς πρέπει η κοινωνία να πράξει, ώστε να εξαλείψει το βιασμό.
 

Λαμβάνοντας υπόψη τον αποκαρδιωτικά μεγάλο αριθμό [ρατσιστικών] τίτλων ειδήσεων που καλύπτουν θέματα σχετικά με το βιασμό, η διορατικότητα του Cobain πριν από 23 χρόνια δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη ή πιο απαραίτητη στις μέρες μας.

Ο Cobain είπε πως συνειδητοποίησε ότι είναι απαραίτητη η διαπαιδαγώγηση των αντρών σχετικά με το βιασμό όταν μίλησε με μία φίλη του που έπαιρνε μαθήματα αυτοάμυνας. 
"Κοίταξε έξω απ' το παράθυρο και είδε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου γεμάτο αγόρια, και σκέφτηκε ότι εκείνοι είναι οι άνθρωποι που θα έπρεπε να πάρουν μαθήματα." είπε.
Επιπροσθέτως, ο Cobain έγραψε για τη σεξουαλική κακοποίηση. Στο "Rape Me", το δεύτερο single από το In Utero, ο Cobain επιχείρησε να γράψει έναν ύμνο κατά του βιασμού, αν και λίγοι μπόρεσαν να το διακρίνουν ανάμεσα στις αντιαισθητικές [sic] βωμολοχίες.
Ο Cobain επίσης πραγματεύτηκε το θέμα του βιασμού στο τραγούδι "Polly" από το δίσκο Nevermind, το οποίο πολλοί δημοσιογράφοι αντιστοίχως παρεξήγησαν. Το παραστατικό λεξιλόγιο και οι οργισμένες κιθάρες έκαναν πολλούς να τοποθετήσουν τον Cobain στον ίδιο σωρό με τα τέρατα, τα οποία στόχευε να καταπολεμήσει το τραγούδι. Στο ίδιο αφιέρωμα του 1991 για το NME, ο μπασίστας των Nirvana, Krist Novoselic, διευκρίνησε το μήνυμα του τραγουδιού "Polly."
"It's about a young girl who was abducted", είπε ο Novoselic στο NME. "The guy drove her around in his van. Tortured her. Raped her. The only chance she had of getting away was to come on to him and persuade him to untie her. That's what she did, and she got away. Can you imagine how much strength that took?"
Η μουσική και οι ιδέες του Kurt Cobain στάθηκαν με τόλμη ενάντια στην πατριαρχία, σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα "μοδάτο". Καθώς εμείς παλεύουμε να αποξηλώσουμε την υποκουλτούρα του βιασμού και του σεξισμού, τα λόγια του Cobain θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση που χρειαζόμαστε. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες φεμινιστικές φωνές που γνώρισε ποτέ η rock and roll, και πρέπει να τον θυμόμαστε κατ' αυτό τον τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα στο mic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου