Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των ΓυναικώνΜία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:
 • Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
 • Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
 • Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
 • Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
 • Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
Πηγή στοιχείων:  http://www.sansimera.gr/worldays/74


Με αφορμή τα παραπάνω, η LiFo δημοσίευσε μια ιστορία μιας γυναίκας που σώθηκε, παραγγέλνοντας...πίτσα....

Πρόσφατα διαδόθηκε μέσω του "AskReddit" μία ενδιαφέρουσα και αξιομνημόνευτη ιστορία, όταν ζητήθηκε από τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης (911 - Αμερική) να μιλήσουν για μια κλήση που θα τους μείνει αξέχαστη για όλη τους τη ζωή. 
Ο χρήστης του Reddit Crux1836, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε ως υπάλληλος του τηλεφωνικού κέντρου της αστυνομίας, μοιράστηκε την ιστορία ενός μεταμεσονύχτιου τηλεφωνήματος, κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας. Αυτό που αρχικά θεωρούσε πως ήταν μία πλάκα αποδείχθηκε πως ήταν μία γυναίκα σε μεγάλη ανάγκη η οποία προσπαθούσε να του μεταφέρει το απεγνωσμένο μήνυμα για βοήθεια.

 Όπως έγραψε ο Weisinger, η συνομιλία εκτυλίχθηκε ως εξής:
 "911, πού βρίσκεστε;" 
"Οδός Main 123"
 "Τι συμβαίνει εκεί πέρα;"
 "Θα ήθελα να παραγγείλω μία πίτσα" 
"Κυρία μου έχετε καλέσει την Άμεση Δράση" 
"Ναι το γνωρίζω. Θα μπορούσα να έχω μία μεγάλη, μισή με πεπερόνι και μισή με μανιτάρια και πιπεριές;" 
"Ε, συγγνώμη... Γνωρίζετε ότι έχετε καλέσει την Άμεση Δράση, έτσι;" 
"Ναι. Σε πόση ώρα θα είναι εδώ;" 
"Κυρία μου είναι όλα καλά εκεί; Βρίσκεστε σε κατάσταση άμεσης ανάγκης;" 
"Ναι." 
"Και δεν μπορείτε να μιλήσετε επειδή είναι κάποιος στο δωμάτιο μαζί σας;" 
"Σωστά. Ξέρετε σε πόση ώρα θα είναι εδώ;" 
"Ένας αστυνομικός βρίσκεται περίπου ένα μίλι μακρυά από το σπίτι σας. Υπάρχουν όπλα στο σπίτι;" "Όχι."
"Μπορείτε να μείνετε στο τηλέφωνο;"
 "Όχι. Τα λέμε σύντομα, ευχαριστώ." 

Αμέσως μετά ο Weisinger έλεγξε τη διεύθυνση και ανακάλυψε ότι είχαν γίνει πολλές αναφορές ενδοοικογενειακής βίας από το ίδιο σπίτι. Όταν ένας αστυνομικός έφτασε στο σπίτι της γυναίκας, διαπιστώθηκε ότι είχε χτυπηθεί άσχημα και ότι ο φίλος της ήταν μεθυσμένος. Εξήγησε στον αστυνομικό ότι τα περιστατικά συνέβαιναν εδώ και αρκετό καιρό και επομένως έπρεπε να βρει έναν τρόπο να τον αναφέρει χωρίς εκείνος να καταλάβει τι στην πραγματικότητα έκανε. 

Ο Weisinger είπε πως δεν γνωρίζει τι συνέβη στη γυναίκα μετά από αυτή την κλήση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τον γενναίο και έξυπνο τρόπο που βρήκε για να καταγγείλει το συμβάν.Και κλείνοντας το άρθρο θα ήθελα να δημοσιεύσω συγκεκριμένες εικόνες που βρήκα που με συγκλόνισαν αρκετά διότι διαλύουν οποιαδήποτε αθωότητα και ενδοιασμό και δείχνουν πως ακόμα και σε οικογένειες που δεν φαντάζεσαι μπορεί να συμβαίνει.


2 σχόλια:

 1. Πωωωω συγκλονιστική η ιστορία της γυναίκας και απίστευτο το τέχνασμα που σκέφτηκε και της έσωσε τη ζωή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά, είναι αξιοθαύμαστο πώς κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία της και το μυαλό της και να βρει έναν τόσο έξυπνο τρόπο να σωθεί!

   Διαγραφή