Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά της αυτοκτονίας …





“Δεν υπάρχει παρά ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: το πρόβλημα της αυτοκτονίας. Τη στιγμή που αποφασίζεις πως η ζωή αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις, απαντάς στο βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας”, διατεινόταν ο Albert Camus  και με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να καταδείξει το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η αυτοκτονία.

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχει καθιερωθεί η 10η Σεπτεμβρίου. Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα δυσάρεστο γεγονός: την απώλεια 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και πιο πολλές απόπειρες.

Η αυτοκτονία είναι μια πρακτική που εκ πρώτης όψεως χαίρει ελευθερίας, αφού είναι μια αυτόνομη πράξη αποτέλεσμα αυτοδιάθεσης. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Είναι όντως ο αυτόχειρ πρόσωπο που πράττει με ελεύθερη βούληση; Αυτό είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Όχι μόνο επειδή πραγματικά δεν είμαστε εις θέσιν να γνωρίζουμε το αν και κατά πόσον σκέφτεται ελεύθερα, ανεπηρέαστος από οποιοδήποτε παράγοντα και κυρίως ψυχολογικό, αλλά και γιατί η ελεύθερη βούληση ως έννοια στο σύνολό της είναι δύσκολο να οριστεί.

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποτροπή του ατόμου να προβεί στην εν λόγω πράξη, η αποτροπή και η βοήθεια που ενδεχομένως χρειάζεται, όχι ο εξαναγκασμός του.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η πρόληψη και η επαγρύπνηση.  Η πρόληψη απαιτεί παρεμβάσεις καινοτόμες και μεγάλου εύρους με πολυτομεακή προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τον τομέα της υγείας και άλλους όπως την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη δικαιοσύνη, τη θρησκεία, τη νομολογία, την πολιτική και τα ΜΜΕ. Πέρα από τους αρμόδιους φορείς και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό το ζήτημα. Το κάθε άτομο ενδέχεται με το δικό του τρόπο να αποτελέσει αρωγό.

Πηγή: kalamatain.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου