Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η δωρεά οργάνων δίνει ζωή στο Άγαλμα της Ελευθερίας



Δεν είναι απλός εθελοντισμός. Είναι η υπέρτατη πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού. Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Τώρα, μια νέα καμπάνια αφύπνισης για την αξία και τη σημασία της δωρεάς οργάνων τρέχει στα social media, με πρωταγωνιστή το Άγαλμα της Ελευθερίας και τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Λορέν Βιτζ.

O άνθρωπος που επιμελήθηκε το animation «Mr. Hublot» αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στο φιλμάκι «Long Live New York», της ομώνυμης πλατφόρμας, που μας καλεί να ενεργοποιηθούμε για ένα σκοπό ζωής. Ένα βίντεο-απάντηση στο φόβο, την αδιαφορία και την επιφυλακτικότητα.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κάλεσμά της και η προσπάθεια συνεχίζεται. Έχεις 90 δευτερόλεπτα; Τόσο διαρκεί το μήνυμα ανθρωπιάς που μεταφέρει με anime τρόπο o Λορέν Βιτζ. Δε χρειάζεται να σου συμβεί, για να καταλάβεις πως η δωρεά οργάνων είναι δώρο ζωής.

Πηγή: athensvoice.gr

6 σχόλια:

  1. Εγώ έγινα δωρήτρια λίγο μετά που ενηλικιώθηκα(το ήθελα από παλιά), αλλά εκνευρίζομαι με τη νομοθεσία σχετικά με τη δωρεά οργάνων..γιατί βλέπεις ακόμη κι αν είσαι επίσημα δωρητής, ζητάνε τη συγκατάθεση των δικών σου κι αν δεν τη δώσουν η δωρεά δεν προχωράει.
    Είναι χαζό να μην έχει βαρύτητα η δική σου επιλογή για τη μετά θάνατον ζωή σου και να έχει εκείνη της οικογενείας σου. Κι άντε πες προέρχεσαι από μια οικογένεια ανοιχτόμυαλη που ξέρεις ότι θα σεβαστεί την επιθυμία σου, κανένα πρόβλημα..τι γίνεται όμως όταν περιβάλλεσαι από στενόμυαλους συντηρητικούς ή θρησκόληπτους συγγενείς;

    Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι και πολύ πιθανό να είναι σε θέση το σώμα σου μετά το θάνατο ώστε να πραγματωθεί η δωρεά, ωστόσο κατ' εμέ η κίνηση είναι που μετράει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Συμφωνώ απόλυτα σ' αυτά που είπες Λιζάκι!
      Γενικότερα υπάρχει αυτή η αντίληψη εδώ στην Ελλάδα συγκεκριμένα και ακόμα και αν είναι το σώμα σου σε θέση να μπορεί να δωρίσει τα όργανά σου, είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν δώσει την εντολή να το κάνουν.
      Και είναι πραγματικά πάρα πολύ άσχημο...

      Διαγραφή
    2. Θυμάμαι το συζητούσα αυτό με τη μαμά μου μια μέρα και της λέω "εγώ πάντως μετά θάνατον αν το σώμα μου είναι σε θέση να γίνει δωρητής θα στοιχειώσω όποιον πάει να αρνηθεί να δώσει τα όργανά μου" χαχαχαχαχα :Ρ
      (10 κύκλοι Σουπερνατουραλ, έχουμε γνώσεις ΚΑΙ γνωριμίες -"ο ο ο Ντεθ" χαχαχαχα- για να το κάνουμε αυτό :ΡΡ)

      Στενόμυαλοι άνθρωποι υπάρχουν παντού σχετικά με αυτό το θέμα(κυρίως δε θρησκόληπτοι), στην Ελλάδα όμως είμαστε ακόμη χειρότερα γιατί ακόμη και η συζήτηση γι' αυτό το θέμα είναι σε πολλές περιπτώσεις -κατά κάποιο τρόπο- ταμπού.
      Ναι, σίγουρα δεν θέλουμε να μελετάμε το θάνατο μας, αλλά αν -ο μη γένοιτο- συμβεί το αναπόφευκτο καλό θα ήταν να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι να σώσουν άλλους ανθρώπους.
      Άλλωστε, όπως προείπα, πιο πιθανό είναι να χρειαστείς μεταμόσχευση από το να δωρίσεις όργανο. Τότε βέβαια η δωρεά οργάνων ξαφνικά φαντάζει καλή για όλους...

      Διαγραφή
    3. Πόσες συγκινητικές "διαφημίσεις" έχουν βγει μήπως και παροτρύνουν κόσμο να είναι θετικός ως προς τη δωρεά αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει πολλά.
      Και εγώ τα ίδια λέω στους δικούς μου και πραγματικά ελπίζω να είμαι σε θέση να βοηθήσω κάποιον και ο θανατός μου να προσφέρει κάτι σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη....

      Διαγραφή
    4. Αγαπημένη μου είναι η διαφήμιση με το γιατρό που ρωτάει τον ασθενή του τι πιστεύει για τη δωρεά οργάνων κι εκείνος ξεκινά να λέει ότι δεν θέλει να γίνει δωρητής, αλλά ιδεολογικά δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της δωρεάς και ο γιατρός απαντάει "και πολύ καλά κάνετε.ξέρετε, οι εξετάσεις έδειξαν ότι θα χρειαστείτε μεταμόσχευση"

      Διαγραφή
    5. Ωω ναι...Και εγώ είχα "ανατριχιάσει" με τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Όπως και με είχε συγκινήσει και η διαφήμιση με την άλλη δωρεά που έκανε ένας "μετανάστης" στο παιδί μιας οικογένειας και μέχρι να το μάθουν τον κοιτούσαν σαν σκουπίδι....

      Διαγραφή