Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Stay Hungry…Stay Foolish…



Σήμερα στο τελευταίο μάθημα που είχα πριν τις διακοπές για το Πάσχα, ο καθηγητής μας άφησε νωρίτερα. Μας έκανε κάποιες ασκήσεις και έπειτα είπε πως θέλει να μας δείξει ένα βίντεο. Το βίντεο ήταν η ομιλία του Steve Jobs στο Stanford πριν από 9 χρόνια.


O Steve Jobs δεν είχε αποφοιτήσει ποτέ από το πανεπιστήμιο, μιας και τα παράτησε στη μέση. Και όμως δημιούργησε μια τεράστια εταιρία που σήμερα ακούει στο όνομα “Apple”.
Ο ίδιος μέσα στην ομιλία του λέει πως άλλαξε 3 οικογένειες όταν ήταν μικρός, καθώς η βιολογική του μητέρα ήταν φοιτήτρια και δεν μπορούσε να τον μεγαλώσει. Αλλά φρόντισε να ορίσει στους γονείς που θα τον πάρουν ότι θα πρέπει να τον σπουδάσουν. Η πρώτη οικογένεια που τον πήρε, αποφάσισε μετά από λίγο καιρό πως ήθελαν...κοριτσάκι και έτσι τον έδωσαν πίσω. Οι επόμενοι γονείς του Jobs δεν είχαν χρήματα για να τον σπουδάσουν και η βιολογική του μητέρα διέταξε να τον γυρίσουν πίσω και να τον δώσουν σε άλλη οικογένεια. Οι γονείς που τον υιοθέτησαν όμως έβαλαν τα δυνατά τους και τον έστειλαν στο πανεπιστήμιο, αλλά ο ίδιος τα παράτησε αργότερα.

Στη συνέχεια είπε πως έκανε μαθήματα καλλιγραφίας, απλά επειδή του άρεσε, γνωρίζοντας πως δεν θα τον βοηθήσουν επαγγελματικά αργότερα. Κι όμως, όταν σε ένα γκαράζ δημιούργησαν τον πρώτο “Macintosh” αποφάσισαν να βάλουν και γράμματα καλλιγραφικά και όλα αυτά που είχε μάθει σε εκείνα τα σεμινάρια για τις λέξεις και τα γράμματα, όπου έγινε η χαρακτηριστική γραφή των υπολογιστών της Mac και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, και στη συνέχεια όπως ισχυρίζεται, να «κλαπούν» από την Windows και να χρησιμοποιούνται σε όλους πλέον τους υπολογιστές.

Έπειτα, μιλάει για τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο και πως το ξεπέρασε, μη γνωρίζοντας πως ο καρκίνος θα του ξαναχτυπήσει την πόρτα αργότερα, μιλώντας με τόση αισιοδοξία.
Τέλος, αναφέρει πως είχε διαβάσει ένα βιβλίο και στο τέλος εκείνου του βιβλίου είχε τη φράση: Stay hungry, stay foolish και λέει πως το εύχεται σε όλους τους απόφοιτους του Stanford για την ζωή που θα ξεκινήσουν μετά το πανεπιστήμιο.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μπορεί να μην αποφοίτησε ποτέ από πανεπιστήμιο (άσχετα που το Stanford θεώρησε σωστό να του δώσει πτυχίο για όλα αυτά που έχει καταφέρει, ίσως και για διαφημιστικούς λόγους), μπορεί να μην ήταν αριστούχος στο σχολείο του, μπορεί να απολύθηκε από την ίδια του την εταιρία, μπορεί να πέθανε από καρκίνο, αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Πολλοί τον θεωρούν αλαζόνα, εγωιστή (όπως και ο καθηγητής μας) αλλά εγώ πάντα τον θαύμαζα. Κατάφερε να ξεπεράσει τα όριά του, να γίνει ο ιδρυτής μίας από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες εταιρίες, χωρίς ποτέ ο ίδιος να έχει γράψει ούτε μία γραμμή προγραμματισμού κι όμως, έφτασε εκεί που έφτασε και κατάφερε να πετύχει. Όσο για την εταιρία του, την Apple είχα από παλιά μια τεράστια αδυναμία στα προϊόντα της, αν και το μόνο που είχα ποτέ ήταν ένα ipod. Είμαι μεγάλη φαν της Apple και πάντα θα θεωρώ σαν ένα από τα όνειρά μου να δουλέψω κάποτε σε Apple Store.
Anyway, για το τέλος θα ήθελα να μεταφέρω το μότο του Steve Jobs σε όλους εσάς.
 Stay hungry, stay foolish! Να μην νιώθεται ποτέ πλήρης από τη δίψα για μάθηση και να κυνηγάτε πάντα να μαθαίνετε περισσότερα! 

1 σχόλιο: