Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

20 χρόνια από τον θάνατο του Kurt!



5/4/2014 


Μόλις 20 χρόνια από τον θάνατο του Kurt (Donald) Kobain του τραγουδιστή, συνθέτη και κιθαρίστα του διάσημου συγκροτήματος Nirvana.
Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1987. Το τραγούδι Smells like teen spirit, που κυκλοφόρησε το 1991, θεωρήθηκε τραγούδι «ύμνος» μιας ολόκληρης γενιάς!


Όταν ο Cobain ήταν 8 ετών, οι γονείς του χώρισαν, ένα γεγονός που ο ίδιος υποστήριζε ότι επηρέασε βαθύτατα τη ζωή του. Σε μια συνέντευξη το 1993, ο Cobain είπε, "Θυμάμαι να νιώθω ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα πια να αντικρίσω κάποιους φίλους μου από το σχολείο, γιατί ήθελα να έχω την κλασική, ξέρετε, συνηθισμένη οικογένεια. Μητέρα, πατέρα. Ήθελα αυτή την ασφάλεια, έτσι μου κακοφαίνονταν οι γονείς μου για αρκετά χρόνια εξαιτίας αυτού." Μετά από ένα χρόνο που ξόδεψε ζώντας με τη μητέρα του, μετά το διαζύγιο, ο Cobain μετακόμισε στο Μοντεσάνο της Ουάσιγκτον για να ζήσει με τον πατέρα του.
Ο πατέρας του τον ανάγκασε να συμμετέχει στη σχολική ομάδα πάλης στο γυμνάσιο, ενώ ο ίδιος δεν είχε κάποια ιδιαίτερη αγάπη προς τα αθλήματα. Έπειτα από αυτό, ο πατέρας του το έγραψε στην ομάδα baseball αλλά και εκεί απέφευγε να παίζει, εχοντας βρει την αγάπη του προς τα καλλιτεχνικά μαθήματα.
Έπειτα, ξαναμετακόμισε με τη μητέρα του και δυο εβδομάδες πριν την αποφοίτηση ο Kurt παράτησε το σχολείο γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν είχε τον κατάλληλο βαθμό για να αποφοιτήσει. Αλλά η μητέρα του, του είπε πως είτε θα βρει μια δουλειά ή θα φύγει. Έτσι έπειτα από μια εβδομάδα βρήκε τα πράγματά του πακεταρισμένα σε κούτες, έξω από το σπίτι του. Αφού αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της μητέρας του, ο Κομπέιν έμενε συχνά σε σπίτια φίλων και περιστασιακά τρύπωνε στην αποθήκη της μητέρας του. Ο Κομπέιν αργότερα υποστήριξε πως όταν δεν μπορούσε να βρει κάπου αλλού να μείνει, ζούσε κάτω από μια γέφυρα του ποταμού Wishkah, μια εμπειρία που ενέπνευσε το τραγούδι "Something in the Way" από το άλμπουμ Nevermind

Για τα 14α γενέθλιά του ο θείος του τον έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε μια κιθάρα και σε ένα ποδήλατο για δώρο. Ο Κομπέιν διάλεξε την κιθάρα. Άρχισε να μαθαίνει μερικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των "Back in Black" των AC/DC και το "My Best Friend's Girl" των The Cars και σύντομα άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια.
Ήταν παντρεμένος με την Courtney Love, η οποία στο vanity fair του 2002 παραδέχτηκε πως έπαιρνε ηρωίνη όταν ήταν έγκυος. Αυτό προκάλεσε την αντιπαράθεση του ζευγαριού και τη δίκη στο δικαστήριο, ώστε να τους αφαιρεθεί η επιμέλεια της κόρης τους Frances Bean Cobain, που ήταν μόλις δύο εβδομάδων και δόθηκε στην αδερφή της Courtney, Jamie, για αρκετές εβδομάδες μέχρι το ζευγάρι να ξανακερδίσει την επιμέλεια. 

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής του, ο Kurt πάλευε με τη χρόνια βρογχίτιδα και με έντονους σωματικούς πόνους από μια χρόνια στομαχική ασθένεια που δε διαγνώστηκε ποτέ. Αυτή η κατάσταση με το στομάχι του, τον εξουθένωνε συναισθηματικά και πέρασε χρόνια προσπαθώντας να βρει την αιτία της. Ωστόσο κανένας από τους γιατρούς που συμβουλεύτηκε δε στάθηκε ικανός να επισημάνει την ακριβή αιτία.


Η πρώτη του εμπειρία με τα ναρκωτικά ήταν όταν το 1980, σε ηλικία 13 ετών πήρε μαριχουάνα. Η πρώτη εμπειρία του Κομπέιν με την ηρωίνη ήταν το 1986, όταν του χορηγήθηκε από τον τοπικό έμπορο ναρκωτικών στην Τακόμα, της Ουάσινγκτον, που πριν από αυτό του χορηγούσε Percodan. O Κομπέιν έπαιρνε ηρωίνη σποραδικά για κάποια χρόνια, αλλά μέχρι το 1990 είχε γίνει μια πλήρως ανεπτυγμένη εξάρτηση. Ο Κομπέιν υποστήριξε πως ήταν "αποφασισμένος να αποκτήσει μια συνήθεια" ως ένα τρόπο να ανακουφίσει τον εαυτό του από την κατάσταση του στομάχου του. Όπως αφηγείται ο Κομπέιν, "Ξεκίνησε με συνεχόμενες μέρες που έπαιρνα ηρωίνη και δεν ένιωθα κανένα πόνο στο στομάχι μου".

Έκανε την πρώτη του προσπάθεια να αποτοξινωθεί στις αρχές του 1992, λίγο μετά αφού έμαθε πως αυτός και η Λαβ θα γίνονταν γονείς. Πριν από μία συναυλία στο New Music Seminar στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1993, πήρε υπερβολική δόση ηρωίνης. Αντί να καλέσει ασθενοφόρο, η Λαβ έκανε στον Κομπέιν μια ένεση Narcan, που είχε αποκτήσει παράνομα, για να τον συνεφέρει. Ο Κομπέιν εκείνο το βράδυ έπαιξε με τους Nirvana, χωρίς να δώσει στο κοινό κανένα σημάδι πως κάτι πέραν του κανονικού είχε συμβεί.

Μετά από μια συναυλία στο Μόναχο της Γερμανίας, την 1η Μαρτίου 1994, διαγνώστηκε πως ο Κομπέιν έπασχε από βρογχίτιδα και οξεία λαρυγγίτιδα. Πέταξε στη Ρώμη την επόμενη μέρα και η σύζυγος του στις 3 Μαρτίου. Το επόμενο πρωί η Λαβ ξύπνησε και βρήκε τον Κομπέιν αναίσθητο εξαιτίας του συνδυασμού μεγάλων ποσοτήτων σαμπάνιας και Rohypnol (η Λαβ είχε μια ιατρική συνταγή για Rohypnol, που είχε πάρει μόλις έφτασε στη Ρώμη). Ο Κομπέιν μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και μετά από πέντε μέρες του δόθηκε εξιτήριο και επέστρεψε στο Σιάτλ.
Στις 18 Μαρτίου, η Λαβ τηλεφώνησε στην αστυνομία για να τους πληροφορήσει πως ο Κομπέιν είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια από τον Κομπέιν, ο οποίος επέμενε πως είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο για να κρυφτεί από τη Λαβ. Όταν ρωτήθηκε από την αστυνομία, η Λαβ είπε ότι ο Κομπέιν δεν είχε αναφέρει ποτέ πως ήθελε να αυτοκτονήσει και ότι εκείνη δεν τον είχε δει ποτέ με όπλο.
 
Η Λαβ κανόνισε ένα "συμβούλιο" για την αντιμετώπιση του εθισμού του Κομπέιν στα ναρκωτικά που έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου. Τα δέκα άτομα που συμμετείχαν ήταν φίλοι του μουσικοί, εντεταλμένοι της δισκογραφικής εταιρίας με την οποία συνεργαζόταν και ένας από τους καλύτερούς του φίλους, ο Dylan Carlson. Μέχρι το τέλος της μέρας, ο Κομπέιν είχε συμφωνήσει να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Ο Κομπέιν έφτασε στο Exodus Recovery Center στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια στις 30 Μαρτίου. Την επόμενη νύχτα, ο Κομπέιν βγήκε έξω να κάνει ένα τσιγάρο, μετά σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη για να φύγει από την εγκατάσταση. Πήρε ένα ταξί για το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες από όπου πέταξε πίσω στο Σιάτλ. Κατά τις 2 και 3 Απριλίου ο Κομπέιν εθεάθη σε διάφορες τοποθεσίες του Σιάτλ αλλά οι περισσότεροι φίλοι του και η οικογένειά του δεν είχαν ιδέα για το πού βρισκόταν. Στις 3 Απριλίου, η Λαβ επικοινώνησε με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τομ Γκραντ και τον προσέλαβε για να βρει τον Κομπέιν. Στις 7 Απριλίου, το συγκρότημα ανακοίνωσε πως δε θα συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza εκείνη τη χρονιά.
Στις 8 Απριλίου 1994, το σώμα του Κομπέιν ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως ο Κομπέιν κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του Κομπέιν. Ένα σημείωμα βρέθηκε που έλεγε, "Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια". Το σώμα του Κομπέιν βρισκόταν εκεί για μέρες και βρέθηκαν σ`αυτό συγκεντρωμένα μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως ο Κομπέιν πέθανε στις 5 Απριλίου 1994.

Στις 10 Απριλίου έλαβε χώρα μια ολονυχτία για τον Κομπέιν σε ένα πάρκο στο κέντρο του Σιάτλ όπου συγκεντρώθηκαν περίπου εφτά χιλιάδες άτομα για να θρηνήσουν. Στο μνημόσυνο προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από την Κόρτνεϊ Λαβ και τον Krist Novoselic. Η Λαβ διάβασε στο πλήθος κομμάτια από το σημείωμα που είχε αφήσει ο Κομπέιν, κλαίγοντας και καταριώντας τον Κομπέιν επειδή την άφησε. Προς το τέλος της ολονυχτίας, η Λαβ έφτασε στο πάρκο και μοίρασε σε όσους είχαν απομείνει κάποια από τα ρούχα του Κομπέιν.
Τέλος, έπειτα από 20 χρόνια από το Θάνατο του Kurt, η Courtney εκμεταλλεύεται τη μαύρη επέτειο και ανακοινώνει μιούζικαλ για τη ζωή του Cobain, πράγμα που έχει προκαλέσει ( δικαιολογημένα) θύελλα αντιδράσεων των φαν των Nirvana...

 

Πολλές πληροφορίες αντλήθηκαν από το: Wikipedia.org

15 σχόλια:

  1. Αυτό το πρόβλημα με τους εθισμούς..κάνεις χρήση μιας ουσίας(από νικοτίνη μέχρι ηρωίνη, το ίδιο είναι) και νιώθεις μια ανακούφιση σωματική, ενώ ο μόνος πόνος που υπάρχει εκεί είναι ψυχικός...τα παυσίπονα της ψυχής σκοτώνουν τον οργανισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς...Πόσες τέτοιες ιστορίες ξέρουμε; Ή ακόμα και έχουμε βιώσει... Προσπαθήσεις να σταματήσεις τους δαίμονες στο κεφάλι σου και καταφεύγεις στο οτιδήποτε....

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι να κρατάς τον έλεγχο..γιατί έτσι και τον χάσεις δεν υπάρχει επιστροφή..ιδίως στις πιο "λάιτ" κακές συνήθειες, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα.
      Εγώ πχ ταυτίζω τον εαυτό μου ως καπνίστρια εθισμένη, αλλά όχι εξαρτημένη. Επιζητώ το τσιγάρο(μαζί με το αλκοόλ καλύπτει τα δικά μου κενά κάποιες στιγμές), αλλά αν πω στον εαυτό μου ότι δεν θα καπνίσω, δεν καπνίζω -ούτε περνάω τις περίεργες φάσεις που περνούν οι εξαρτημένοι μακριά από το αντικείμενο της εξάρτησης τους. Μου έχει τύχει να περάσω τρίμηνο χωρίς καν να βάλλω τσιγάρο στο στόμα μου και μετά να επιστρέψω κανονικά στον καπνό μου σαν να μην συμβαίνει τίποτα :Ρ

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς. Ο ελεγχος είναι τα πάντα!

      Όσο για το τσιγάρο, δεν μπορώ να πω ότι είμαι εξαρτημένη ούτε εγώ. Είναι φάσεις που μπορεί να μην καπνίσω καθόλου για μέρες και δεν θα με επιρρεάσει αυτό. Απλά το θεωρώ παρέα και μεγάλη ανακούφιση από πολλά πράγματα. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαι εξαρτημένη. Το καταλαβαίνω αυτό που λες. Αν πω ότι δεν θα κάνω, τέλος, δεν κάνω. :P

      Διαγραφή
    4. Είναι πολύ σπάνιο να είναι κάποιος εθισμένος αλλά όχι εξαρτημένος..και φυσικά είναι ο πιο ισορροπημένος τρόπος να έχεις μια κακή συνήθεια. Να μη σε εξουσιάζει η συνήθεια, αλλά να κάνεις τη -λανθασμένη το ομολογώ- επιλογή όποτε θες εσύ κι όταν δε θες να μην σε επηρεάζει καν η απουσία της.
      Σίγουρα είναι στιγμές που το αποζητώ περισσότερο, να γεμίζει κάποια κενά, αλλά την επόμενη μέρα μπορεί να μην το αγγίξω καν.

      Διαγραφή
  2. Ναιιι...Α ρε Λιζάκι! Έτσι ακριβώς νιώθω και εγώ με το τσιγάρο. Μπορεί να περάσουν μέρες που να μην κάνω, αλλά κάποιες άλλες να θέλω να κάνω πολύ κάποια συγκεκριμένη στιγμή..... Δεν ξέρω αν είναι εξάρτηση ή εθισμός αυτό...

    By the way, αυτό με την Courtney με έχει τσαντίσει που θέλει να κάνει musical τη ζωή του Kurt! Δεν φτάνει που του κανε τη ζωή δύσκολη...Δεν τον αφήνει να ησυχάσει κιολας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξάρτηση είναι να μην μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς τον εθισμό σου(σαν τους ανθρώπους πχ που το πρώτο που κάνουν μόλις ξυπνήσουν είναι να ανάψουν τσιγάρο). Ο εθισμός είναι ουσιαστικά η συνήθεια, ότι γίνεται μέρος της ζωής σου για τον Α ή Β λόγο(είμαστε και φιλόλογοι τρομάρα μας!). Είναι καλό να ξέρεις ότι έχεις τον έλεγχο γιατί αν κάποια μέρα -για οποιοδήποτε λόγο- αποφασίσεις να το βγάλεις απ' τη ζωή σου εντελώς θα ξέρεις ότι έχει τη δύναμη να το κάνεις.

      Η Courtney πάντα ήταν μουρλέγκω! Το πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής του Kurt οφείλεται και σ' αυτήν.. Άσε που το βλήμα θυμώνει κιόλας όταν εμφανίζεται και της μιλούν για τον Kurt.

      Διαγραφή
    2. Κατάλαβα...Εε δεν έχω και εθισμό....

      Καλά ναι. Και εγώ το πιστεύω πως ήταν μεγάλο μέρος της καταστροφής του... Δεν τον αφήνει να ησυχάσει, θέλει να βγάλει και musical για τη ζωή του. Οτιδήποτε για να πάρει χρήματα η άθλια...

      Διαγραφή
    3. Ο εθισμός είναι πιο λάιτ απ' την εξάρτηση..είναι το να το αποζητάς κάποιες στιγμές. Δεν είναι απαραίτητο να το επιθυμείς κάθε μέρα, εθισμός είναι κι όταν νιώθεις πως το έχεις ανάγκη εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Η εξάρτηση είναι που σε κάνει να μην ξεκολλάς.

      Εγώ είμαι σίγουρη ότι τον φθονούσε για το ταλέντο και την επιτυχία του(και που 20 χρόνια μετά ακόμη τον αγαπάει ο κόσμος)..γι' αυτό προσπαθεί να αναδειχθεί η ίδια εκμεταλλευόμενη τη μνήμη του

      Διαγραφή
    4. Έχεις δίκιο.... ;)

      Ναι και εγώ αυτό βλέπω. Αφού είπε πως θα ξεκινήσει πάλι την μπάντα της... Και ψάχνει να βρει πώς θα αναδειχθεί τώρα περισσότερο οπότε βγαίνει και ανακοινώνει για το musical!

      Διαγραφή
    5. Αυτή θα εκμεταλλευτεί τη μνήμη του μέχρι τελευταίας ρανίδας, είμαι σίγουρη!
      Κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει ντόρο γύρω απ' το όνομα της(κι αν αυτό της αποφέρει και χρηματικό όφελος στην πορεία ακόμη καλύτερα!)

      Διαγραφή
    6. Επειδή δεν κατάφερε να τον φτάσει (και ούτε θα το καταφέρει και ποτέ) ψάχνει αφορμές για να ακουστεί το όνομά της.... Ποτέ μου δε την χώνεψα :P

      Διαγραφή
    7. Αυτό ακριβώς κατά λέξη! Κι εγώ το ίδιο, πάντα την αντιπαθούσα..

      Διαγραφή