Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Έγραψα χάλια χθες στην Έκθεση



Ευτυχώς που δεν είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου να γράφω Πανελλήνιες. Κομμένος από χέρι θα ήμουν χτες στην έκθεση με το θράσος αυτών που μιλούν για ανθρωπισμό στη χώρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Δέκα σελίδες θα έγραφα για τον ανθρωπισμό του Άδωνι και του Στουρνάρα και άλλες τόσες για τον ανθρωπισμό του Μητσοτάκη, του Δένδια, του Βρούτση, του Βαρβιτσιώτη, του Βορίδη και του Πλεύρη. Ποιος Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος και ποιος ανθρωπισμός στη χώρα των άστεγων, των πεινασμένων, των ανασφάλιστων, της Μανωλάδας, των Κασιδιάρηδων και των Φαρμακονησιών; Για ποιον «σύγχρονο άνθρωπο» να γράψεις και να αναπτύξεις τη σκέψη σου στην κόλλα των εξετάσεων; Για τον σύγχρονο απολυμένο; Για τον σύγχρονο καρκινοπαθή που ψάχνει φάρμακο στα κοινωνικά ιατρεία; Για τον σύγχρονο πεινασμένο που στριμώχνεται στις ουρές των συσσιτίων; Για τον μετανάστη που ζει πίσω από τα συρματοπλέγματα της Αμυγδαλέζας ή για τον "παρείσακτο" πρόσφυγα που χάθηκε στα νερά του Αιγαίου;

Με τους εξεταστές να περιμένουν βαθυστόχαστες αναλύσεις και υψηλά αισθήματα, θα έγραφα σίγουρα κάτω από τη βάση με την απανθρωπιά που βιώνω τα τελευταία χρόνια στη χώρα που έκανε κουρελόχαρτο κάθε έννοια ανθρωπισμού. Θα γέμιζα τις σελίδες με αμέτρητες εικόνες απανθρωπιάς και αναλγησίας, όπως αυτές που εικονογραφούν την κοινωνική μας καθημερινότητα και θα αράδιαζα ένα προς ένα τα ονόματα των ανάλγητων βιαστών της ζωής μας.
Θα τους περιέγραφα με τα πιο μελανά χρώματα την ώρα που σηκώνουν το χέρι στη Βουλή και ψηφίζουν τον αφανισμό μας. Θα άδειαζα όλο το μελάνι πάνω στο χαρτί για να μετρήσω την έλλειψη ανθρωπισμού στους νόμους και στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μας καταδίκασαν να ζούμε. Δεν περισσεύει ανθρωπισμός πια από εσάς. Τον εξαντλήσατε όλο στους λίγους και εκλεκτούς σας φίλους. Για τους υπόλοιπους περίσσεψαν μονάχα τα ψίχουλα του οίκτου και της φιλανθρωπίας των κοινωνικών σας μερισμάτων.
Εκεί αρχίζει και τελειώνει ο δικός σας ανθρωπισμός. Στο προεκλογικό χαρτζιλίκι. Σε αυτή την έκθεση λοιπόν εγώ κόβομαι, είμαι εκτός θέματος και γράφω κάτω από τη βάση. Γιατί, για όλους αυτούς που ζουν κάτω από τη βάση, εσείς είστε εκτός θέματος και ευτυχώς που δεν είμαι δεκαεφτάρης γιατί θα έγραφα και κάτι πιο βαρύ.

Πηγή: left.gr

8 σχόλια:

  1. Δε θα αρνηθώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο βγάζει κάποιες αλήθειες, αλλά πριν ακόμη διαβάσω ποιος ήταν ο συντάκτης θεώρησα ότι καπηλεύεται το άγχος των μαθητών και τους κόπους των γονέων ώστε να προωθήσει μικροκομματικά συμφέροντα. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι επονείδιστο. Γιατί κανένας από αυτούς που διαλαλούν το μαρτύριο του κοσμάκη δεν ήταν εκεί όταν εγώ ιδροκοπούσα πάνω από σχολικά και πανεπιστημιακά συγγράμματα, κανένας από αυτούς δεν ήταν εκεί όταν η μητέρα μου μ' ένα κουτσουρεμένο μισθό με σπούδασε 4 χρόνια κι ακόμη με στηρίζει στις ακαδημαϊκές μου επιδιώξεις. Το αντίθετο, μάλιστα, οι περισσότεροι από όσους επιδεικνύουν προσποιητό ενδιαφέρον για τον κοσμάκη που δεινοπαθεί, έχουν παχυλούς λογαριασμούς στην τράπεζα.
    Δεν έχω πρόβλημα με την αριστερά ως ιδεολογία, το αντίθετο μάλιστα, αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε τους πραγματικά αριστερούς(τους οποίους τους αποδέχομαι και με το παραπάνω) από εκείνους που υπάγονται στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είτε ως "γενίτσαροι" από την κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά είτε ως κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών με ποσά πολλών αριθμητικών ψηφίων. Αριστεροί με δεξιές τσέπες όλοι μπορούμε να γίνουμε.
    Στο σημείο αυτό, για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, να τονίσω ότι πιστεύω στον ανοιχτό πολιτικό διάλογο και την αντικειμενικότητα, γι' αυτό πρώτη εγώ ψέγω για λάθος χειρισμούς και διεφθαρμένα τομάρια τον πολιτικό χώρο όπου ανήκω. Έτσι, πριν ρίξω την ψήφο μου, ψάχνω πάντα το ιστορικό των ανθρώπων που ψηφίζω, κι ας μην είναι αναγκαία ευρύτερα γνωστοί. Γι' αυτό, άλλωστε, πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να μην μετράω τα λόγια μου όταν εκφράζω την άποψη μου και για άλλους συνδυασμούς.

    Επιστρέφοντας, όμως, στο θέμα που θίγει, δηλαδή στην έκθεση, θα διαφωνήσω κάθετα, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά τους καθημερινούς ανθρώπους, τις μικρές πράξεις καλοσύνης που μπορούμε όλοι να κάνουμε από εδώ και από εκεί. Είναι μια ανεξάντλητη πηγή διαλόγου και ισχυρών επιχειρημάτων. Από φιλολογική και μόνο άποψη, πιστεύω ότι ήταν από τα καλύτερα θέματα που θα μπορούσαν να πέσουν στις πανελλαδικές. Ο βαθμός δυσκολίας του, μάλιστα, ήταν ικανοποιητικότατος ώστε να διαχωρίσει (θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί οι βαθμολογητές έχουν ως επί το πλείστον ψυχολογικά προβλήματα) τους ικανούς στην έκθεση από τους μέτριους. Εγώ εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία(μακάρι να μην έχουν ξεχάσει τον τίτλο, όπως εγώ τότε :Ρ) και στους γονείς καλό κουράγιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω σε αυτά που είπες και χαίρομαι που εξέφρασες την άποψη σου.
      Σε καμία περίπτωση δεν το έβαλα για πολιτικούς σκοπούς (απλά για να είμαι τελείς ξεκάθαρη) απλά μου άρεσε ο τρόπος που το έθεσε, ότι αυτοί οι "άνθρωποι" τολμούν να μιλούν για ανθρωπιά.
      Όσο για αυτό που είπες πως ψάχνεις πάντα το παρελθόν αυτού που θα ψηφίσεις, χαίρομαι να ακούω ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στις μέρες μας.
      Το θέμα ήταν όντως πολύ καλό για θέμα έκθεσης.
      Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά !!!

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω καλή μου, γι' αυτό και ο λόγος μου δεν ήταν στοχευμένος σε σένα, αλλά στο συντάκτη..άλλωστε, είπα κι εγώ ότι πράγματι βγάζει και αλήθειες..με τους σκοπούς στους οποίους επιδιώκει έχω πρόβλημα και τους υποκριτικούς λόγους συμπόνιας..
      το θέμα είχε πολύ ζουμί, γι' αυτό πιστεύω ότι καλά προετοιμασμένοι μαθητές έχουν πολλά να πουν(η βαθμολόγηση είναι άλλο θέμα με τους κομπλεξικούς που έχουμε μπλέξει!)..και η βιολογία γενικής, από το λίγο που είδα σήμερα είχε πολύ καλύτερα θέματα από τη δική μου χρονιά(είπα στη μαμά μου για πλάκα ότι απαιτώ να δώσω τα φετινά της βιολογίας και να με αναβαθμολογήσουν χαχαχαχαχα :Ρ)

      Διαγραφή
    3. Ναι ναι το κατάλαβα, απλα ήθελα να ξεκαθαρίσω το πεδίο τελείως :P
      Nαι σε αυτό έχεις δίκιο.....
      Ναι το θέμα ανθρωπιάς είναι επίκαιρο θέμα (ιδίως τα τελευταία) και έχεις πάρα πολλά να πεις που δε σε φτάνουν οι λέξεις που πρέπει :P
      Τα θέματα δεν τα έχω δει ακόμα. Τώρα θα τα δω, αν και της βιολογίας δεν θα τα καταλάβω. Αλλά τα μαθηματικά πολύ φοβάμαι να τα δω :P

      Διαγραφή
    4. Είναι ένα θέμα που μπορεί να αναλυθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα..αρκεί να διαλέξεις την κατεύθυνση που θες να πάρει η έκθεση σου και θα 'χεις να γράψεις πάρα πολλά...

      Εγώ και να τα δω τα μαθηματικά θα'ναι σαν να μην τα είδα(εδώ ιστορία γενικής να δω θέματα και δεν θα θυμάμαι καθόλου αν ήταν εύκολο ή σος :ΡΡΡ).

      Διαγραφή
    5. Χαχαχα..Τα είδα τα μαθηματικά και μου φάνηκαν (προς μεγάλη μου έκπληξη) πολύ καλά σαν θέματα. Το 4 θεματάκι ήταν λίγο παλουκάκι ή εγώ δεν το θυμάμαι καλά. Αλλά τα άλλα μου φάνηκαν πολύ καλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ περίεργο ....:P

      Διαγραφή
    6. Η αλήθεια είναι ότι μετά τη Βιολογία δεν είδα αν τους χαντάκωσαν στην κατεύθυνση, αλλά κάτι θέματα ιστορίας που πήρε το αυτί μου(όχι όλα όμως) δεν τα χώνευα καθόλου όταν έδινα :ΡΡ

      Διαγραφή
    7. Φέτος τολμώ να πω πως ήταν πιο "χαλαρά" τα πράγματα σε σχέσει με τα τέρατα που είχα φανταστεί με βάση τα περσινά. Περίμενα μετά τα θηρία τα περσινά να πέσει ακόμα περισσότερο χαντάκωμα φέτος αλλά ευτυχώς για τα παιδιά, δεν ήταν τόσο χάλια όσο περίμενα.
      Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήταν δύσκολα... Αλλά περίμενα πολύ χειρότερα....

      Διαγραφή