Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Το διάστημα όπως δεν το έχεις ξαναδεί

Η NASA έβγαλε τη μεγαλύτερη φωτογραφία του σύμπαντος.

 

Το σύμπαν είναι το κατ' εξοχήν θέμα με το οποίο μπορείς ανά πάσα στιγμή να φας υπαρξιακή φρίκη. Αν προσπαθήσεις να κατανοήσεις την χαοτική του διάσταση, θα αντιληφθείς ότι οι άνθρωποι, είμαστε ένα τυχαίο, απειροελάχιστο αποτέλεσμα της δημιουργίας του κόσμου. Και η NASA αποφάσισε να μας το θυμίσει με την παρακάτω πανοραμική φωτογραφία.

Αυτό που αντικρίζεις δεν είναι κάποιο δημιουργικό wallpaper. Είναι ο γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας, όπως εμφανίζεται μέσα από το γιγαντιαίο «μάτι» του τηλεσκοπίου Hubble. Είναι η πρώτη φορά που η NASA βγάζει μια τόσο μεγάλη σε ανάλυση φωτογραφία από το αχανές σύμπαν, δείχνοντας τον διάσημο σπειροειδή γαλαξία σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Η Ανδρομέδα, παρόλο που είναι ο πιο κοντινός σε εμάς γαλαξίας, παραμένει απελπιστικά μακριά μας. Συγκεκριμένα, 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Αυτό σημαίνει ότι αν με κάποιο μαγικό τρόπο ο πρώτος άνθρωπος είχε καταφέρει να βρει ένα διαστημόπλοιο στην εποχή των σπηλαίων, ακόμα δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί. Θα έπρεπε να καλύπτει απόσταση 180.000 χλμ. κάθε δευτερόλεπτο από εκείνη την εποχή, μέχρι και τώρα που διαβάζεις αυτό το κείμενο. Ναι, δεν είναι δύο τσιγάρα δρόμος η Ανδρομέδα.

Και το πιο απίστευτο, είναι πως αυτό το μικρό κομματάκι φωτογραφίας -το οποίο γεμίζει 4GB αποθηκευτικού χώρου σε υπολογιστή- «κρύβει» εκατοντάδες εκατομμύρια αστέρια, πλανήτες, ήλιους και ηλιακά συστήματα.
Αν ακόμα αμφισβητείς το μέγεθος της Ανδρομέδας, το παρακάτω εργαλείο της NASA θα σε βοηθήσει να δεις τα αστέρια του γαλαξία όσο πιο καθαρά γίνεται...

Πηγή: askmen.com

2 σχόλια:

  1. Το μόνο που μπορώ να ψελλίσω γι' αυτή τη φωτογραφία είναι "overwhelming"...ειλικρινά δεν έχω λόγια, έχω σαστίσει από το μεγαλείο της. Και ταυτόχρονα το μυαλό μου κατακλύζεται από ένα σωρό λέξεις, σκέψεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις... Πάντα με μάγευαν τα άστρα και το φεγγάρι.

    "Αν προσπαθήσεις να κατανοήσεις την χαοτική του διάσταση, θα αντιληφθείς ότι οι άνθρωποι, είμαστε ένα τυχαίο, απειροελάχιστο αποτέλεσμα της δημιουργίας του κόσμου." Αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά. Και εγώ καθόμουν και τη χάζευα πόση ώρα. Την αποθήκευσα, την ζουμάρισα, την "ξε-ζουμάρισα" την έφερα δεξιά αριστερά, είδα όλο το βιντεάκι και πραγματικά συνεχίζει και με συγκλονίζει κάθε φορά.

      Η αλήθεια είναι πως και εμένα από πολύ μικρή ηλικία με "μάγευε" το σύμπαν και ότι είχε να κάνει με όλα αυτά. Μάλιστα, η παιδική μου ηλικία έχει στιγματιστεί με πολύ ευχάριστα καλοκαίρια, με τον παππού μου, που καθόμασταν, κοιτούσαμε μαζί τον ουρανό και μου έλεγε όλες τις δικές του γνώσεις για το διάστημα και ότι ήξερα και εγώ σαν μικρό παιδάκι. Ύστερα, πιάναμε τα αεροπλάνα που πετούσαν και δημιουργούσαμε δικές μας ιστορίες για το που μπορεί να πηγαίνουν, τι ώρα θα φτάσουν στον προορισμό τους κτλ.
      Πωπω.... Μου ήρθαν ένα σωρό αναμνήσεις από όλα αυτά... <3

      Διαγραφή